Kýchanie mozgu dorazilo do Osla.

25.09.2016 Prešov

Galéria kresleného humoru Kýchanie mozgu , ktorú kurátorsky a manažérsky riadi Prešovská rozvojová agentúra, PRERAG, pripravila projekt Cartoons Slovakia 2016, podporený z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia. Výstavná kolekcia prezentovaná v nórskom hlavnom meste Oslo pozostáva z prác 11 slovenských autorov kresleného humoru, ktorí sa v apríli prezentovali na festivale humoru v ukrajinskej Poltave a do konca októbra budú ich diela v Galleri Bygdøy Allé - Kunstantikvariat Pama a v decembri inštalované v Drobaku v galérii Avistegnernes Hus.
Aké sú rozdiely medzi ukrajinskou a nórskou prezentáciou je otázka pre Petra Rázusa, kurátora výstavy .
„Kreslený humor vzniká v prostredí ovplyvnenom sociálno – historickou skúsenosťou, ale aj ideológiou, ktorá formovala tvorbu autorov i publika, ktoré humor, a nielen kreslený, prijímalo. Kladne i záporne , s potleskom i väzenským mundúrom . Ukrajinskí autori napr. V . Kazanevsky ,O. Kustovsky, I . Lukačenko patria k svetovej špičke a ich intelektuálno kresliarske zázemie ovplyvňuje aj kvalitu výstav a súťaží ,či celkový profesionálny prístup k organizovaniu podujatí. V našej databáze je ich niekoľko desiatok . Nórskych autorov je podstatne menej a momentálne ich viac reprezentujú autori, ktorí tam našli svoj nový bezpečný domov. V galérii Kýchania mozgu už minulý rok vystavoval sýrsky autor Fadi Abou Hasan a jeho témou bolo násilie a migrácia. „ Organizačne výstavu pomohlo kvalitne zabezpečiť Veľvyslanectvo SR v Oslo a na prezentácii konanej pri príležitosti Dňa ústavy SR a prvého Predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie sa zúčastnilo temer 130 členov diplomatického zboru, zástupcov Úradu vlády SR a ďalších pozvaných hostí. „Náš oficiálny partner Pal Sagen sa venuje hlavne predaju historických máp i diel nórskych autorov a výstava slovenského kresleného humoru bola jeho premiérová. Ďalším partnerom sa stal Arifur Rahman, bangladéšsky autor a editor internetového spravodaja tOOns MaG žijúci v Drobaku . Začiatkom decembra predstaví v Prešove medzinárodnú výstavu kresleného humoru „ Práva žien“ doplnil Peter Rázus.
Na čom sa nórski návštevníci najviac usmievali ? „ Prvé reakcie boli pozitívne a diváci reagovali hlavne na aktuálne témy, napr. na obrázok Michala Barvičáka znázorňujúceho skupinu putujúcich migrantov v nekonečnom kole európskej administratívy , Kotrhových futbalistov s dynamitovými opaskami, ale aj na portrétnu karikatúru cestovateľa Thora Heyerdahla od Jana Fiťmu. „. Kreslený humor je dopingom doplňujúcim energiu optimizmu a nedá sa ním našťastie nikdy predávkovať . Prešovské humoristické spanilé jazdy by mali pokračovať aj budúci rok na Balkáne i Škandinávii .
Red.
 

Vyberte región

mark